Reklama
 
Blog | Petr Pudivítr

Cesty nesmrtelných

recenze knihy

Jen dva lidé se nedivili, když jsem jim ukázal knihu, kterou jsem nedávno četl. Ostatním připadala kniha cesty nesmrtelných neuvěřitelně bláznivě. Prvním klidným byl 79letý děda mé přítelkyně a druhou kolegyně matfyzačka. Neříkám tím, že je kniha primárně určena starším absolventům MFF UK.

Místo čtení podtitulu zaujme vnitřní strana obálky: čtyři možné vycházkové trasy Olšanskými hřbitovy po hrobech význačných vědců, z nichž jedna je bezbariérová, tedy přístupná maminkám s dětmi v kočárku, vnitřně rozesmála i mne.

Hlavní kouzlo knihy však spočívá v provázanosti jednotlivých osudů osobností. Při čtení si každý uvědomí, jak jednotliví vědci spolupracovali, učili jeden druhého, jak jiný míjel dalšího, jak omyly také patří k vědě… Tam, kde bylo nutné, popíší autoři osud jiného vědce, který sice nemá náhrobek na některém z pražských hřbitovů, ale propojil osud s někým jiným, jehož upravený či zapomenutý hrob v Praze leží.

Kromě hutného textu je v knize mnoho fotografií a ilustrací. Líný matfyzák tak nemusí na vycházkovou trasu osobně, ale byla by to škoda. Tak pečlivě připravené turistické procházky po místech „plných osudů vypsaných do stromů a do květů“ si vaši všemi smysly zapojenou pozornost určitě zaslouží.

Reklama