Reklama
 
Blog | Petr Pudivítr

Dropnul jsem IB, tak nepomáhám

Opravdu je potřeba pomáhat, když za to nic není?

Jojo, dřív jsem pomáhal svým spolužákům. Někdy potřebovali poradit s věcí, která mi byla naprosto jasná. Divili se, že to dokážu tak dobře vysvětlit a děkovali, že konečně vědí víc. Sice při další otázce zase nevěděli, a já jim musel všechno znovu vysvětlovat, ale nezlobil jsem se. Byla to totiž součást mého KASu.

KAS je zkratka pro kreativitu, akci a službu. Kromě studia jednotlivých předmětů v IB jsem měl jako součást vzdělávání i tuhle nedílnou součást. Měl jsem tak pracovat na sobě, pomáhat okolí a být tak nedílnou součástí komunity. Komunitou se nemyslela jen škola, ale i širší okolí.

Tak jsem se rozhodl pomáhat. Abyste si dokázali představit, o co šlo, tak možná několik příkladů:

  • V knihovně jsem býval dvě hodiny v týdnu a řadil jsem knihy, které čtenáři vraceli. Knihovník měl beztak hodně práce s jinými věcmi.
  • Doučoval jsem matematiku studenty z nižších ročníků. Věděli prostě, že na ně čekám v učebně A101 každé úterý a čtvrtek od čtyř odpoledne.
  • Občas jsem po domluvě zašel do nedaleké nemocnice a hrál si tam s dětmi.

Byl to fajn pocit. V knihovně jsem mohl pobýt i delší čas a procházet si knížky, na které bych jinak nenarazil. Občas jsem se dal do řeči s některými jinými studenty, snažil jsem se jim pomoct opravit roztržené rohy učebnic nebo gumovat vpisky. U matematického doučování jsem si někdy docela dobře promyslel, co je vlastně součástí dané látky. Dokonce mi přišlo, že vysvětlováním a opravováním chyb se učím víc. No a hraní s dětmi bylo fajn – dokonce jsem dostával i svačinu.

Hlavně ale jsem za všechny tyhle aktivity sbíral body do KASu. A když bych nasbíral potřebný počet bodů, měl bych splněno. Prostě se to bodově vyplatilo.

Ale je s tím konec.

Rozhodl jsem se, že nepotřebuji studovat IB. Dropnul jsem ho. Místo toho se budu věnovat jen přípravě na maturitní zkoušku. A jak nepotřebuji IB, nepotřebuji ani KAS body, jestli mi rozumíte.

Včera mi volal knihovník, jestli bych nepřišel pomoct, že má docela nával a zítra by se mu šiklo, kdybych se stavil. Řekl jsem mu, že si bude muset najít nějakého jiného studenta na výpomoc, protože jsem dropnul IB. Já už prostě body do KASu nepotřebuju. Nebylo na něm příliš znát, že by mi rozuměl.

Stejně tak se na mě podivně dívali studenti na chodbě. Možná je to tím, že jsem nepřišel na jejich doučování. Nevěřím tomu, že by pochopili, kdybych se jim snažil vysvětlit, že se mi prostě jejich doučování nevyplatí. Nepotřebuju sbírat body, jasný?

Do nemocnice ani volat nebudu. On to nějak vyřeší školní KAS koordinátor. Ten asi jediný chápe, že jsem dropnul IB. Teda doufám. Zatím se mu vyhýbám obloukem, protože ho vlastně taky nepotřebuju. Budu se přece soustředit na maturitu, KAS je tak pro mě úplně zbytečný. A koordinátor tím pádem taky.

Copak po mně někdo může chtít, abych dělal něco za body do KASu, když už je nepotřebuju?

Reklama